Egészben sült sertéstarja zöldborsmártással

Egészben sült sertéstarja zöldborsmártással

Étel besorolása Húsétel
Nemzet Nemzetközi
Kulcsszó borsmártás, egybesült, tarja
Főzési idő 2 hours
Servings 5

Hozzávalók

Súlt húshoz

  • 1,5 kg tarja csont nélkül
  • 3 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál
  • 0,5 teáskanál őrölt feketebors
  • 3 evőkanál olaj

Borsmártáshoz

  • 1 fej vöröshagyma kisebb fej
  • 4 dkg vaj
  • 3 evőkanál zöldbors
  • 3 dl sült tarja szaftja
  • 1 evőkanál konyak
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 teáskanál liszt

Elkészítés

Sült hús

  • A tarját megmossuk, leszárogatjuk. A mustárral vékonyan körbekenjük, majd megsózzuk, megborsozzuk. Az olajat egy serpenyőben megforrósítjuk, a pecsenyét körös-körül elősütjük rajta. Áttesszük egy nagyobb tűzálló tálba – ha kicsibe tesszük, a köré öntött folyadéktól inkább párolt jellege lesz a húsnak, hisz szinte úszik benne -, forró zsírját ráöntjük. 5 deci vizet öntünk köré, ami nemcsak azért kell, hogy a mártásba tegyük, hanem azért is, hogy a pecsenye ne égjen le, de legalább ilyen fontos, hogy a hús így gőzben puhul, nem szárad ki annyira, mintha szárazon vagy csak minimális folyadékkal sütnénk.
  • Előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (150 ºC; légkeveréses sütőben 140 ºC) 1 óra 40 percen át sütjük. Érdemes úgy kalkulálni, hogy ahány százalékkal kisebb a hús súlya, annyi százalékkal kevesebb ideig kell sütni, azaz egy 1 kilós darabot 1 óra-1 óra 6 percig.

Mártás

  • A mártáshoz a vöröshagymát megtisztítjuk, lereszeljük vagy nagyon apróra vágjuk és egy kisebb lábasban az olvasztott vajon, kis lángon, kevergetve 6-8 percig fonnyasztjuk. Ezután – de már nagyobb lángon – 2 evőkanál durvára tört meg 1 evőkanál egész borsot adunk hozzá. 1 percnyi pirítás után a tarja tepsiben összegyűlt szaftját – ami 3 decinyi – rászűrünk. Kis lángon 5 percig főzzük. A vége felé a konyakkal meglocsoljuk, csipetnyit megsózzuk, a mustárral ízesítjük. A tejszínt a liszttel simára keverjük, a borsra szűrjük. Épp csak 2 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Ha kell, egy kevés vízzel higítjuk és ízesíthetjük pár csepp Worchester szósszal is.

Tálalás

  • Tálaláskor a pecsenyét kb. 4 milliméter vastagon fölszeleteljük, tányérra rakjuk, a mártással körülöntjük. A vajas zöldséget melléhalmozzuk.

Video