Egészben sült sertéstarja zöldborsmártással
Servings 5 fő
Hozzávalók
Súlt húshoz
- 1,5 kg tarja csont nélkül
- 3 teáskanál mustár
- 1 evőkanál só
- 0,5 teáskanál őrölt feketebors
- 3 evőkanál olaj
Borsmártáshoz
- 1 fej vöröshagyma kisebb fej
- 4 dkg vaj
- 3 evőkanál zöldbors
- 3 dl sült tarja szaftja
- 1 evőkanál konyak
- 1 teáskanál mustár
- 2 dl főzőtejszín
- 1 teáskanál liszt
Elkészítés
Sült hús
- A tarját megmossuk, leszárogatjuk. A mustárral vékonyan körbekenjük, majd megsózzuk, megborsozzuk. Az olajat egy serpenyőben megforrósítjuk, a pecsenyét körös-körül elősütjük rajta. Áttesszük egy nagyobb tűzálló tálba – ha kicsibe tesszük, a köré öntött folyadéktól inkább párolt jellege lesz a húsnak, hisz szinte úszik benne -, forró zsírját ráöntjük. 5 deci vizet öntünk köré, ami nemcsak azért kell, hogy a mártásba tegyük, hanem azért is, hogy a pecsenye ne égjen le, de legalább ilyen fontos, hogy a hús így gőzben puhul, nem szárad ki annyira, mintha szárazon vagy csak minimális folyadékkal sütnénk.
- Előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (150 ºC; légkeveréses sütőben 140 ºC) 1 óra 40 percen át sütjük. Érdemes úgy kalkulálni, hogy ahány százalékkal kisebb a hús súlya, annyi százalékkal kevesebb ideig kell sütni, azaz egy 1 kilós darabot 1 óra-1 óra 6 percig.
Mártás
- A mártáshoz a vöröshagymát megtisztítjuk, lereszeljük vagy nagyon apróra vágjuk és egy kisebb lábasban az olvasztott vajon, kis lángon, kevergetve 6-8 percig fonnyasztjuk. Ezután – de már nagyobb lángon – 2 evőkanál durvára tört meg 1 evőkanál egész borsot adunk hozzá. 1 percnyi pirítás után a tarja tepsiben összegyűlt szaftját – ami 3 decinyi – rászűrünk. Kis lángon 5 percig főzzük. A vége felé a konyakkal meglocsoljuk, csipetnyit megsózzuk, a mustárral ízesítjük. A tejszínt a liszttel simára keverjük, a borsra szűrjük. Épp csak 2 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Ha kell, egy kevés vízzel higítjuk és ízesíthetjük pár csepp Worchester szósszal is.