Bajor kifli

Bajor kifli

Étel besorolása Pékáru
Nemzet Bajor, Német
Kulcsszó bajor, kifli
Előkészítés ideje 10 minutes
Főzési idő 16 minutes
kelesztés 1 hour
Totál idő 1 hour 26 minutes

Hozzávalók

  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 dl tej
  • 25 g élesztő
  • 1 dl víz langyos
  • 3 ek olaj
  • 1 tk
  • 2 tk cukor

Kifőzéshez

  • 5 dkg szódabikarbona
  • 1 kk

Elkészítés

  • A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Nagyobb tálba tesszük a kétféle lisztet, hozzáadjuk az olajat, a sót, az élesztős tejet, és dagasztás közben apránként annyi langyos vizet öntünk hozzá, amennyitől sima, rugalmas, nem túl kemény tésztát kapunk. 
  • Az alaposan kidolgozott tésztát letakarva fél órán át kelesztjük, majd 12 részre osztjuk, mindegyiket meggömbölyítjük és 10 percig állni hagyjuk.
  • A gömböket egyenként kinyújtjuk és kiflivé tekerjük fel.
  • Fölforralunk 1 liter vizet a szódabikarbónával és a sóval. Nagyobb lapátkanállal a gyöngyöző vízbe engedjük a kifliket (egyszerre csak kettőt-hármat), és egyszer megfordítva kb. fél percig főzzük , majd kivesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
  • Díszítésként éles késsel minden kiflit bevágunk néhányszor. Megszórhatjuk őket durva szemű sóval vagy magokkal.25-30 perc pihentetés után 200 fokra melegített sütőben 15-20 perc alatt barnára sütjük a kifliket.