Puha vajas kiflil

Vajas kifli (puha, nagyon finom)

Étel besorolása Pékáru
Nemzet Nemzetközi
Kulcsszó kifli, vajas
Előkészítés ideje 15 minutes
Főzési idő 13 minutes
Kelesztés 1 hour 20 minutes

Hozzávalók

  • 350 ml tej
  • 25 g cukor
  • 1 tk
  • 25 g élesztő
  • 500 g liszt
  • 30 g vaj olvasztott

Elkészítés

  • A tejet megmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és belerakjuk a cukrot. Megvárjuk, amíg felfut. Közben egy nagy tálba szórjuk a lisztet és a sót, majd ráöntjük a felfuttatott élesztős tejet és a puha vajat, és bedagasztjuk a tésztát. Mikor már szép sima, ruganyos szerkezetű, gombóccá formázzuk, és letakarva 40 percig kelesztjük. 
  • Ezután kissé átgyúrjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőle, letakarva 10 percig pihentetjük, majd mindegyiket, kevés olajjal lekent felületen kb. 1,5 mm vékony, lekerekített háromszög formájúra nyújtjuk, és a szélesebb oldalától a csúcsa felé, feltekerjük a háromszögeket. Sütőpapíros tepsin további 30 percig kelesztjük őket, majd lekenjük kevés vízzel (ha szeretnénk, megszórjuk sószemekkel), és mehet is 13-14 percre a 230 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütésre. 

Megjegyzés

https://streetkitchen.hu/bespajzolva/alompuha-vajas-kifli/