Barhesz (édesen)
Az alap barheszt kicsit több cukorral és némi áfonyával készítjük el
Hozzávalók
- 600 g liszt
- 25 g élesztő
- 75 g cukor
- 1 dl olaj
- 2 db tojás
- 1 tk só
- 1 ek szezámmag, vagy cukor a tetejére
- 2 ek vörösáfonya
- 2,5 dl víz
Elkészítés
- A cukrot elkeverjük az élesztővel és a víz felével és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy tejföl sűrűségű legyen. Kb. 10 perc alatt felfuttatjuk
- Ezután hozzáadjuk a maradék lisztet, vizet, az olajat, a tojásokat, és a sót.
- Addig dagasztjuk a tésztát, amíg sima nem lesz és elválik az edény falától.
- Langyos helyen letakarva 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
- Ezután lisztezett felületre borítjuk, megfelezzük a tésztát, majd mindegyiket 4-4 egyenlő részre osztjuk.
- Az egyes részeket picit ellapítjuk, rászórjuk a vörösáfonyát, majd hengerformájúra alakítjuk
- A két kalácsot összefonjuk, majd 30 percig pihentetjuük
- Tetejüket felvert tojással megkenjük, majd cukrot, vagy szezámmagot szórunk rá
- 180 fogka előmelegített sütúben kb. 40 perc alatt sűlnek meg